reede, 17. aprill 2015

Õhupuudusest

Mulle tundub, et aina rohkem on ükspuha millises ettevõtmises puudu mänguruumist ehk õhust.
Võtame mõne firma. Enamasti on töötajad pandud tööle arvestusega, et nad jõuavad 100-110% asjadest antud tööaja jooksul ära teha. Ja majanduskava? Noh ikka tulud-kulud nulli ja natuke midagi peale ka.
Aga siis tuleb mängu Murphy. Üks töötajatest jääb haigeks ja (imede-ime) võtab välja haiguspäeva. Seda pole ju projekti ajakavasse sisse kirjutatud. Seega langeb teistele sellevõrra suurem koormus. Ja kui see üks siis terveks saab, võib juhtuda, et järgmine väsimusest kohe haigeks jääb. (Pole siis ime, et väikelastega töötajad tööandja silmis puhta saatanast on :D) Ja kogu projekt hakkab ühte jalga liipama, sest ajakavaga ei tulda enam toime.
Või majanduslikust küljest? Kõiki võimalikke faktoreid toote või teenuse müügi juures on võimatu ette ennustada. Või ka näiteks seda, kuidas konkurendid käituvad. Ja siis tuleb välja, et sel korral ei olnud kasum nii suur kui plaanitud oli ja tuleb kusagilt kohe koomale tõmmata, et hädavajalikud kulutused tehtud saaks. Ja see mõjutab kõiki järgmisi samme.
Ma ei ole küll kunagi majandust õppinud aga ma olen üsna kindel, et sellisteks puhkudeks vajaliku mänguruumi varakult sisse planeerimine on kuhugi teooriatesse sisse kirjutatud. Sellele vaatamata tundub ümberringi vaadates, et enamik firmajuhte tahab ikka võimalikult kiirelt ja võimalikult palju kõigest välja pitsitada. Ja eks tal ole ka selleks omad põhjused kui riik ise selles osas suunda näitab.
Paljude kiratsevate väikefirmade asemel tahaks näha rohkem suuri ja perspektiivikaid ettevõtmisi, mille heaks töötajad ka päriselt töötada tahaks.
Kujuta ette - sul on terve rahvus inimesi, kelle põhiloomuses on tublilt töötada ja selle asemel, et neid selle juures toetada, piinad sa nad lihtsalt piltlikult öeldes esimese kolme kuuga surnuks. Milline ressursiraiskamine! :D

Inspireerituna kõigist neist artiklitest, mis viimastel päevadel seoses peaministri eelmise majandusnõuniku artikliga meedias on olnud. Ja sellest ka:
http://arileht.delfi.ee/news/uudised/mannik-kui-ettevotja-ariidee-lubab-maksta-ainult-500-600-eurost-palka-tuleb-see-ari-kinni-panna?id=71247809

Kommentaare ei ole: